Paddenstoelen bij Voedselbos Weij.

Voedselbos Weij

De wereld om ons heen verandert. Daar hebben wij aandeel in. Wij zijn ook de sleutel tot een evenwichtiger klimaat. Weij zijn ervan overtuigd dat een voedselbos antwoorden geeft op een andere manier van voedselproductie. Voedsel uit het bos vraagt wel om een draai: anders telen, anders oogsten, anders eten – Weij nemen je hier creatief in mee!

Een voedselbos?

Een voedselbos is een door de mens ontworpen systeem voor biodiversiteit, natuurinclusiviteit en productie. Het bos is opgebouwd uit verschillende lagen met ruimte voor zon en beschutting van wind. De verschillende soorten versterken elkaar en leiden tot optimale productie. In een voedselbos is volop ruimte voor flora en fauna met minimaal ingrijpen. De ‘wildernis’ nodigt uit tot recreatie, ontspannen en genieten, tot educatie, leren en inspireren, en tot verbinding, samen werken en ontdekken.

Voedselbos Weij

Maassluis 1e voedselbos is een bos van, voor en door Maassluizenaren en mensen uit de directe omgeving. Het bos is in grote mate ingericht op recreatie – het is er heerlijk toeven! Dit in combinatie met educatie en onderzoek: voor wie meer te weten wil komen over voedselbosbouw.

Voedselbos Weij is een ‘proefbos’ = educatief (een proef), eetbaar (om te proeven) en verbindend, wederzijds verstekend (bos = bundel).

Voedselbos Weij is een ‘proefbos’: educatief, eetbaar en verbindend.

Educatief

Naast dat het heerlijk toeven is op en rond het voedselbos, kan je er ook van alles leren! Voedselbos Weij zet zich in voor natuur- en milieueducatie. Er komt een binnenlokaal met lesmateriaal in een oude kas. En er komt een buitenlokaal, waar je op kleine schaal ziet hoe een voedselbos werkt. We geven workshops en (natuur)lessen, we doen natuurproefjes en we verzorgen rondleidingen. 

Eetbaar

Er is van alles te zien, voelen, ruiken en ook proeven. Vrijwel alles wat je ziet, kan je eten. Sommige lekkernijen pluk je direct van de boom, andere producten hebben wat meer liefde en aandacht nodig voordat je ze eet. Die liefde en aandacht voegen we toe bij Weij Streekproeverij. Zowel in het restaurant als in de polderwinkel vind je producten uit het voedselbos. Verwerkt tot lekkernijen om ter plekke of thuis van te genieten.

Biodivers

Biodiversiteit betekent letterlijk: de verscheidenheid aan leven. Waarom is dat nu zo belangrijk? Voor onze lichamelijke gezondheid is gevarieerd eten belangrijk. Ook mentaal draagt biodiversiteit haar steentje bij. Want alleen al kijken naar een plaatje van de natuur, zorgt ervoor dat we minder stress ervaren, sneller herstellen, creatiever zijn, makkelijker samenwerken… 

Het voedselbos en zelfoogsttuin De Groentemeester verhogen de biodiversiteit en de recreatieve waarde in het gebied.

Biodiversiteit bij Voedselbos Weij Maassluis.

Verbindend

Nieuwsgierig geworden? Leuk! In 2023 hebben we de bodem verrijkt en de 1e voorbereidingen getrokken. Eind 2024 gaat de beplanting de grond in. Daarna heeft het bos nog een jaar of 7 nodig om uit te groeien tot een volwaardig voedselbos.

Bezoeken?

Dat betekent niet dat het tussentijds geen bezoekje waard is! Je bent nu al welkom voor een inspirerende (lunch)wandeling of een verrassende activiteit in de natuur. Er is genoeg te zien en beleven. Neem een kijkje bij zelfoogsttuin De Groentemeester, geniet van een kopje koffie met huisgemaakt lekkers en een lekkere lunch, of neem deel aan 1 van de activiteiten

Leren?

Opa’s, oma’s en gezinnen kunnen op woensdagmiddag bij Weij Bar terecht. Dan organiseren we allerlei activiteiten voor kinderen tot 12 jaar: van knutselen, tot natuurproefjes, tot zwerfvuil rapen, tot leren fotograferen, of gewoon lekker buiten spelen.

Voor schoolklassen, BSO-groepen en KDV-groepen organiseren we graag activiteiten in overleg. Bel of mail even met Tom of Joyce en we bespreken de mogelijkheden.

Wist je trouwens dat Weij ook een erkend leerbedrijf zijn? We hebben een vruchtbare omgeving om te leren en we brengen graag kennis over.  We hebben stages en leerwerkplekken in het groen en in de horeca. 

Vrijwilligen?

Vrijwilligers zijn nu al van harte welkom. Vanuit De Groentemeester wordt met een gezellige groep natuurliefhebbers wekelijks gewerkt in de zelfoogsttuin. Voor Voedselbos Weij gaan we steeds vaker boomplantdagen organiseren. Super gaaf als jij ook met je handen in de klei wilt bij Weij. We maken graag kennis! 

Slapen?

Huh? Slapen? Ja echt. Het is nog even weg, maar in de toekomst kan je zelfs blijven slapen in Voedselbos Weij. We houden je op de hoogte!

Een plek om te ontmoeten, om te onthaasten, om inspiratie op te doen, om te leren, om te werken, om te genieten.

Met bijzondere dank aan

Voedselbos Weij is mede mogelijk gemaakt met de steun van: Rotterdam de boer op!, Staatsbosbeheer, Greenchoice, Nationale Postcode Loterij, Rabobank, Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. en de Provincie Zuid Holland.