Een aantal bedden met daarop groentes in zelfoogsttuin de Groentemeester.

Over Weij

Wat tof dat je onze website bezoekt! We vertellen je graag over het hoe, wat en waarom van Weij. Laten we beginnen met het waarom.

Ja, waarom eigenlijk?

Weij realiseren, met elkaar, een mooie, duurzame en sociale omgeving.

Dát, is onze missie. Toen wij (Tom en Joyce) in 2016 ons roer omgooiden en een boerderij in Maassluis kochten, deelden wij de ambitie om groener te wonen en te werken. Die aspiratie hebben wij kunnen verwezenlijken met De Polderij, onze duurzame vergaderlocatie.

Toen wij neerstreken in het Maassluise, ontdekten wij dat onze droom groter is dan wijzelf. We voelen een intense behoefte om een omgeving te creëren waar je met al jouw zintuigen kan genieten van de natuur. Zien, want alleen kijken naar een plaatje van de natuur helpt je om mentaal lekkerder in je vel te zitten. Luisteren, naar het gezoem van bezige bijen, het vrolijke gekwartel en gefluit van vogels, luidkeels gekwaak van kikkers, het ruisen van bladeren, rietstengels, water. Ruiken en proeven, geef je smaakpapillen de kost want er is zoveel te ontdekken! Voelen, vanbinnen en vanbuiten, wat natuur met je doet. Om te herstellen, genieten en delen met de mensen om je heen. 

Hoe dan?

Weij zijn een groene oase in de Aalkeet binnenpolder. Hier kom je samen in een unieke, vruchtbare omgeving middenin de natuur. De verschillende componenten van Weij vormen een circulair samenspel:

  • bij zelfoogsttuin De Groentemeester halen ca. 100 oogstgenoten hun eigen onbespoten groenten van het land;
  • Voedselbos Weij verhoogt de biodiversiteit en introduceert een andere manier van voedselproductie;
  • bij Weij Streekproeverij proef en snoep je uitgebreid van al het lekkers uit bos, tuin en streek;
  • in het speelbos ravotten kinderen naar hartenlust en maken laagdrempelig kennis met natuur en voedselproductie;
  • vanuit de Polderwinkel neem je verse en ingemaakte waar mee voor thuis, of voor een ander;
  • straks biedt Weij een unieke ‘Bed & Brood’ in de polder – hier scharrel je jouw eigen ontbijtje bij elkaar 🍄

Dit alles realiseren Weij vanuit een gemeenschap. Met enthousiaste vrijwilligers, mensen die een opleiding volgen, mensen met – om welke reden dan ook – afstand tot de arbeidsmarkt, mensen die blij worden van Weij. Vanuit een gemeenschappelijk goed in de vorm van een grote liefde voor de natuur. Iedereen die een steentje bij wil dragen, is van harte welkom om deel te nemen.

Wat ervaar je dan?

Weij zijn geworteld in 4 kernwaarden:

  • Authentiek – in je kracht! Wij geloven dat alles makkelijker is als je vanuit jouw passie en talent beweegt. Weij helpen je ontdekken wat jouw passie is en waar je talenten liggen. Om in verbinding met anderen synergie te bereiken. Om invulling aan te geven bij Weij, of bij een volgend station. 
  • Groen – midden in de natuur. We zien de natuur als de bron van ons bestaan. De natuur geeft je energie en herstelt je fysieke en mentale vermogens. Natuur verlaagt stress, pijn en zorgen, helpt je ontspannen en heeft een positieve invloed op je stemming, concentratievermogen, alertheid, zelfdiscipline en sociale gedrag. Wat zijn we zonder groen? 
  • Vanuit het hart – duurzaam en maatschappelijk. Wij zijn er dus van overtuigd dat de natuur ons enorm veel brengt. Op onze beurt, werken we vanuit respect voor de natuur: ecologisch, duurzaam en lokaal. Dat doen wij graag samen, met iedereen die in verbinding wil staan met Weij. 
  • Persoonlijk – huiselijk en toegankelijk. Als je binnen loopt bij Weij, mag je thuis komen. Je bent welkom en we maken graag ruimte voor een praatje. Of je nou komt lunchen, leren, werken of logeren, je bent thuis bij Weij.

Wie zijn Weij?

Ondernemerskoppel Tom en Joyce van Zwet openden na een uitgebreide ecologische verbouwing begin 2018 de deuren van duurzame vergader- en evenementenlocatie De Polderij. In krap 2 jaar tijd is de locatie uitgegroeid tot een breed gedragen succes voor bedrijfsleven met (groeiende) interesse in duurzaamheid. Met de wens om de liefde voor natuur breder uit te dragen en een connectie te maken met de lokale samenleving, ontstonden al snel nieuwe plannen. Voor een duurzame lunchlocatie, natuurhuisjes voor overnachtingen en een pluktuin voor meer biodiversiteit. Het koppel ontmoette ook Remko Boers, voorvechter van een voedselbos in Maassluis, wiens initiatief naadloos aansluit op, en volledig is geïntegreerd in, de plannen. Inmiddels is de pluktuin omgevormd tot een zelfoogsttuin, gedragen door Remko: De Groentemeester. De Groentemeester vormt, samen met Voedselbos Weij en Weij Streekproeverij, de basis van Weij.

Ben jij ook Weij?

Weij werken niet graag alleen. Rondom Weij is een groot netwerk van vrijwilligers, oogstgenoten en enthousiaste bezoekers actief. Wil jij ook aanhaken? 

Weij Streekproeverij heeft een experimentele keuken. Waarbij wij onze gasten gepassioneerd verrassen met huisgemaakt lekkers van duurzame ingrediënten uit eigen bos en tuin. Word jij als kok, gastheer of gastvrouw blij van woorden als ‘duurzaam’, ‘voedselbos’, ‘biologisch’ en ‘lokaal’? Vind je het leuk om te experimenteren met nieuwe producten? Leg jij de smaakpapillen van onze gasten weergaloos in de watten? 

Op laagdrempelige manier kennismaken met eten uit een voedselbos!

Weij zijn een erkend leerbedrijf: zowel in de tuin bij De Groentemeester, als in de keuken of bediening bij Weij Streekproeverij, leiden wij mensen op. Zoek jij een plekje als leerling of stagiair? 

Weij bieden in de toekomst ook dagbesteding in samenwerking met lokale hulpverleningsinstanties als Stroomopwaarts MVS en Stichting Maatwerk Autisme. Wil je meer weten? 

 

Weij maken graag kennis met jou!

Dus bel of mail Tom of Joyce, of loop gezellig even langs.

Duurzame Horeca Ondernemer (in spe) gezocht!

Gaat jouw hart sneller kloppen van een duurzame lunchlocatie met voedselbos in je achtertuin? 💚 Klop dan eens aan bij Weij!

Meer info vind je hier.